Cozonac cu nuca

de La Ancuta in Dulciuri, 26 Dec 2010 | 11687 vizualizari

 

Este prima data cand fac cozonac singura. Pana acum o ajutam pe mama. Si daca tot l-am facut fara mama, m-am gandit sa fac si alta reteta (as ca sa fie diferit:)) Si uite asa am gasit cozonacul facut de Ari (cucina.jugariu). Este de munca la el, dar vi-l recomand (asta daca va plac cozonacii). Este foarte pufos si aromat. Ingredientele sunt pentru 2 cozonaci (eu am marit putin cantitatile, pentru ca am facut 3)

 

INGREDIENTE

  • Aluat pentru 2 cozonaci:
  • 2 plicuri drojdie uscata
  • 375 ml lapte cald
  • 160 g zahar
  • 2 oua mari, la temperatura camerei
  • 2 galbenusuri la temperatura camerei
  • 780 g faina
  • 1 lingurita rasa sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 200 g unt
  • Pentru unplutura:
  • 5 albusuri
  • 12 linguri zahar
  • nuca macinata
  • esenta de rom
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca:

Amestecam drojdia cu putin lapte cald si 1 lingura de zahar. Lasam 5-10 minute sa creasca.

Zaharul, ouale intregi, galbenusurile si restul de lapte se amesteca iar apoi adaugam maiaua.
Adaugam faina si sarea si framantam pana se leaga.
Iar de acum incepe greul :). Framantam aluatul bine cu untul moale. Aluatul este lipicios, asa ca inhamati-va cu multa rabdare.
Am pus aluatul pe masa de lucru si l-am framantat bine, pana nu s-a mai lipit nici de masa nici de maini. Trebuie sa recunosc ca am avut si ajutor din partea sotului (ca are mai multa forta :))
Cu cat framantam mai bine aluatul, cu atat vom avea cozonaci mai pufosi.
Se pune apoi intr-un castron destul de mare, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit la loc cald pana isi dubleaza volumul. A durat aproape 2 ore dospitul si aproape ca nu a mai avut loc in castron :)).

Intre timp pregatim umplutura:
Batem albusurile spuma tare iar apoi adaugam zaharul si mixam in continuare, pana devine lucioasa, ca pentru bezea. Incorporam usor nucile macinate si esenta de rom.

Aluatul dospit se imparte in doua si se pune pe masa usor infainata. Intindem o foaie dereptunghiulara, nu prea subtire. Ungem foaia cu umplutura de nuca si rulam cat putem de strans.
Punem cozonacul cu grija in tava tapetata cu hartie si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Ungem apoi cozonacii cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte si dam la cuptor.
Eu am copt 10 minute la foc potrivit, pana au crescut frumos. Apoi am dat focul mic si am pus sub gratar tava de la cuptor (ca sa nu se parleasca). Am copt asa inca 35 de minute, dar asta depinde de cuptorul fiecaruia.
Cozonacii se vor rumenii destul de repede deasupra, dar asta nu insemna ca sunt copti.

Se scot sin tava si se lasa sa se raceasca.

Noi am mancat o jumatate de cozonac, asa ca sa-l gustam :).
Pentru cine are masina de paine (ca eu nu am) aluatul se poate framanta si la masina de paine si atunci munca va fi redusa considerabil.
Rezultatul insa a fost pe masura eforturilor. O bunatate pufoasa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (29)

La Ancuta 1

28.12.2010, 15:46

Asa ca de prima data, am fost foarte multumita de rezultat

liviutza 1

02.11.2011, 21:26

( Mia venit dorul de mama ai iesiau foarte bune!) BRAVO CE BINE ARATA

La Ancuta 1

03.11.2011, 10:13

Liviutza toate lucrurile facute de mama sunt cele mai bune . Iti multumesc mult

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort cu nuca si ciocolata